Veelgestelde vragen over de aanschaf, installatie, opbrengst en het onderhoud van zonnepanelen

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te mogen plaatsen?

Nee, voor plaatsing van zonnepanelen in een schuin dakvlak of op een plat dak is in de meeste gevallen geen vergunning nodig, ook niet bij installatie aan de straatzijde van je woning. Er zijn wel een paar regels en uitzonderingen. Een beschrijving daarvan vind je in deze informatiebrochure.

Wat is de terugverdientijd van een zonnepanelensysteem?

Ga uit van ongeveer tien jaar. Dat is de terugverdientijd voor particulieren van een systeem van gemiddelde grootte bij een goede oriëntatie (zuiden) en hellingshoek (tussen de 30° en 40°). De huidige subsidieregeling kan daar nog een jaartje vanaf snoepen. Grote systemen verdienen zich snelle terug dan kleinere. Ook het zelf installeren van het systeem zal de terugverdientijd verkorten.

Kan ik met zonnepanelen onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet?

Ja, dat kan maar dat is niet gebruikelijk en niet voor de hand liggend. Zonnepanelen leveren stroom wanneer de zon schijnt; soms meer dan je momentaan verbruikt (dan lever je terug), maar op andere momenten minder. Dan heb je toch (aanvullende) elektriciteit vanuit het net nodig. Dat geldt natuurlijk ook wanneer het donker is. Bovendien werken de reguliere omvormers alleen wanneer deze zijn aangeloten op het elektriciteitsnet. Anders zou er 230 V spanning op de stekker van de omvormer staan, en dat jeukt behoorlijk bij aanraking met de blote hand. Tot slot vraagt onafhankelijkheid om opslagcapaciteit, bijvoorbeeld in de vorm van accu's. Die zijn nog erg duur. Er is overigens wel een op gang komende trend gesignaleerd om zonnepanelen te combineren met accu's en daardoor toch minder of niet afhankelijk te zijn van stroom uit het landelijke net.

Kan ik zonnepanelen zelf installeren?

Dat hangt van de omstandigheden en je eigen handigheid af, maar het zelf installeren is niet bijzonder moeilijk. Je bespaart er al gauw een paar honderd euro mee, die ten goede komt aan de terugverdientijd. Installatie op een plat dak is makkelijker dan op een schuin dak. Een hoge locatie is moeilijker en vooral gevaarlijker dan een lage plek. De huidige installatiematerialen zijn slim ontworpen en vragen niet om speciaal gereedschap. Ook de elektrische aansluiting is relatief eenvoudig, maar bij systemen groter dan 600 Wp komt er meestal wel een elektroinstallateur aan te pas. Houd er wel rekening mee dat de panelen tegenwoordig groot en dus vrij zwaar zijn, en lastig te hanteren. Ze vangen ook behoorlijk wat wind. Dus denk aan je veiligheid en zorg voor hulp; met z'n tweeën gaat het een stuk makkelijker.

Wat is de gunstigste oriëntatie voor zonnepanelen?

Ervan uitgaande dat je over een heel jaar de maximale opbrengst wilt bereiken (en dus niet bijvoorbeeld vooral in de zomer) geldt de volgende richtlijn:

  • Riching: tussen zuid-zuid-oost en zuid-zuid-west.
  • Helingshoek: tussen de 30° en 40° ten opzichte van het horizontale vlak.

Houdt er bij een platdakopstelling rekening mee dat de panelen niet in elkaars schaduw staan (dat gebeurt vooral in de winter bij laagstaande zon). Dit betekent dat schuinstaande panelen op een plat dak tussenruimte moeten hebben, indien ze achter elkaar geplaatst worden. Alternatief is de panelen onder een kleine hellingshoek te plaatsen, bijvoorbeeld 10°; dit betekent dat je iets minder opbrengst hebt per m2 paneel, maar je kunt wel meer panelen installeren zonder last te hebben van schaduw. Vanwege de lage kostprijs tegenwoordig wordt hier steeds vaker voor gekozen.

Onderdelen 1 - 5 van 5